Mi a Holotrop Légzés™?

Egyszerű, hatékony, dogmamentes csoportos önismereti és gyógyító módszer. Célja a nagyobb egyéni és kollektív tudatosság, életöröm, kiteljesedés.

Az alábbi öt fő jellemzője van:

Holotrop tudatosságú állapot

A Holotrop Légzés™ sokkal több, mint egy légzéstechnika: holotrop tudatállapottal dolgozó, test-orientált pszichospirituális módszer. Biztonságos, megtartó közegben, megfelelő támogatással történő alkalmazása holotrop tudatállapotot hoz létre. Ezt a kitágult tudatosságú állapotot az különbözteti meg más módosult (nem-hétköznapi) tudatállapotoktól, hogy ebben a gyógyulást és fejlődést segítő belső folyamat zajlik.

Belülről vezetett folyamat

A Holotrop Légzés™ ún. belülről vezetett folyamat. Az egyén önmaga gyógyulásának és fejlődésének forrása. Nincs szükség külső vezetésre, irányításra. Nincs szükség szerekre, mesterséges hatásokra sem. A módszer természetes, nem igényel semmilyen előzetes ismeretet és képzettséget, csak a saját lélegzetünk erejét és megfelelő támogatást.

Aktiválódó természetes intelligencia

A folyamat forrása a minden élőlényben veleszületetten működő természetes intelligencia, melyet belső bölcsességnek hívunk. Ez biztosítja életműködéseinket, növekedésünket, fejlődésünket, gyógyítja be sebeinket, ennek segítségével tanulunk, és ez az, amely által az életteliség, boldogság, tudatosság, mélyebb értelem és nagyobb teljesség felé haladunk. Holotrop tudatállapotban a természetes intelligencia aktiválódik és ez belülről a nagyobb teljesség felé vezeti a folyamatot (görögből a holotrop fogalom „holosz” – teljes + „trepein” – mozgás, növekedés, azaz teljesség felé tartót jelent).

Szükséges és megfelelő tapasztalás

A holotrop folyamat során minden egyén egyedi, aktuális és jelentőségteljes belső tapasztalásokra tesz szert, amelyek készen állnak a feldolgozásra vagy a személyiségbe való integrálásra és amelyek elősegítik az adott élethelyzetben lehetséges változást, fejlődést.

Belső növekedés, életöröm, kiteljesedés

A természetes intelligencia működését bizonyos korábbi tapasztalatok és a szokványos elmeműködés korlátozza, mely meggátolja a fejlődést, elakadásokat eredményez. Ezek testi-idegi, pszichológiai, kapcsolati és spirituális szinten különféle problémák, tünetek, elégedetlenség vagy éppen a belső növekedés, fejlődés igénye formájában jelennek meg. A Holotrop Légzés gyakorlásával az elakadások oldódnak és a természetes intelligenciánk, életteliségünk, intuíciónk a hétköznapokban is elérhetőbbé válik, jobban kapcsolódunk magunkhoz és a világhoz.

A trauma nem az, ami velünk történik, hanem az, amit empátiás jelenlét hiányában visszatartunk magunkban.
— Peter Levine
crosschevron-down